Появи се купувач за BlackBerry

Fairfax Financial е готова да плати 4.7 млрд. долара за останалите 90%

128 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Изпадналият в затруднение канадски производител на мобилни телефони BlackBerry е получил писмо, с което се обявява интерес за придобиване, пише Forbes. Намерението е изразено от застрахователната компания Fairfax Financial, която в момента притежава 10% от компанията и е готова да плати 4.7 млрд. долара за останалите 90%.

На борсата в Торонто акциите на компанията струват 9.08 канадски долара. При тази цена пазарната капитализация на BlackBerry се оценява на 4.76 млрд. канадски долара. В събота главният изпълнителен директор Торстен Хайнс обяви, че ще бъдат съкратени 4 500 служители, а компанията ще напусне потребителския пазар и ще се насочи само към корпоративни клиенти. На борсовата сесия в понеделник акциите поевтиняха с 6.6% и търговията беше прекратена.

"Това е продажба на пожар", коментира Кевин Стадлър от Stadtler Capital. "В крайна сметка Бордът на директорите и изпълнителните директори носят пълната отговорност да вдигнат цената на акциите, но как ще го направят?", чуди се той.

Според Ян Девсън, главен телекомуникационен анализатор в Ovum, Fairfax може да съживи компанията, но само ако предприеме радикални промени в стратегията. "В противен случай ще станем свидетели на началото на края на една от най емблематичните марки в света на мобилните технологии", смята той.

Fairfax Financial е готова да плати по 9 долара за акция, за да направи BlackBerry частна компания, пише Forbes. Двете компании вече са подписали писмото за намерение, но бъдещите действия зависят от дю дилиджънса (финансов преглед), по време на който канадската компания може да се оглежда за по-добри оферти. Според официално съобщение от вчера, дю дилиджънса и преговорите ще продължат до 4 ноември.

Подкрепи Economic.bg