Правим компания за газа с Турция до дни

Новата структура ще се заеме с предварителните проучвания за връзката

7044 ~ 1 мин. четене

Съвместна проектна компания между „Булгартрансгаз” и „Боташ” или друга частна турска фирма, ще бъде създадена следващата седмица. Новата структура ще направи предварителните проучвания за бъдещата газова връзка с Турция. Това заяви пред БНР енергийният министър Делян Добрев.

По думите му проектът може да бъде завършен до края на 2014 година. Реално, обаче, страната ни може да започне да получава газ от Турция след 2018 г. Тогава страната започва добив от голямо находище в каспийския регион, където ще се получават 16-17 млрд. кубика газ годишно. От тях 6 милиарда ще са за вътрешно ползване, а останалите около 10 милиарда кубика ще се изнасят за страни от ЕС.

Делян Добрев смята, че с коригирания тази седмица текст в меморандума за забрана на добива на шистов газ се отварят и възможности за проучвания за газ по Черноморието ни по конвенционални метод.

„Силно се надяваме на значителни залежи на газ в дълбоко Черно море. Нашия блок тепърва ще проучваме, но е по-голям от румънския. Находището, което те намериха, има капацитет 18 млрд. кубически метра годишно. Техният блок е на едва 15 километра от границата на нашия блок. Това е малко разстояние”, коментира министърът.

Забраната за проучване и добив на шистов газ чрез фракинг остава, направената промяна беше само в посока да не се възпрепятстват сондажите по конвенционалния метод, поясни енергийният министър. 

Подкрепи Economic.bg