Правителството обмисля тол такси за магистрала "Хемус"

Обмисля се възможността магистралата да бъде достроена чрез концесия, заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева

232 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Обмисля се възможността магистрала "Хемус" да бъде достроена чрез концесия и за преминаване по нея да се събира тол такса. Това каза министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, предаде БГНЕС. Днес тя присъства на символичната първа копка на нов 5-километров участък от магистралата край Шумен.

По времето на кабинета "Сакскобургготски" и на Тройната коалиция също се обмисляше вариант, при който строителят изгражда магистралата за своя сметка и в последствие си избива парите от тол такси. Този вариант се разглеждаше, тъй като тогава България нямаше достъп до евросредства. Завършването на АМ "Тракия" стана възможно благодарение на ОП "Транспорт", по която Брюксел финансира на 80% строителството на магистралата.

Президентът Росен Плевнелиев, който до 2011 г. отговаряше за строителството на пътищата като министър на регионалното развитие и благоустройството, заяви, че "ще се извърши национално предателство, ако работещ инструмент за изграждането на автомагистрала "Хемус" бъде променен в публично-частно партньорство".

"Притеснен съм от разнопосочните послания, които се чуват от правителството, и специално от министъра на регионалното развитие. Оперативната програма за регионално развитие и ОП „Транспорт" не могат да бъдат предмет на различни трактовки", заяви Плевнелиев. "Считам, че е контрапродуктивно, ще бъде сериозна заявка за забавяне, и има опасност за нереализиране на проекта магистрала „Хемус", ако тепърва започват да се мислят някакви нови варианти", смята президентът.

Държавният глава подчерта, че магистрала "Хемус" е плод на последователните усилия на правителството в периода 2009-2011 г. и превръщането й в приоритет като европроект беше голям пробив. "Това означаваше директно, че Брюксел каза - ние ще ви дадем 80% от парите за тази магистрала. Това е златен шанс, за да се случи магистрала "Хемус", заяви още Плевнелиев.

Подкрепи Economic.bg