Правосъдният министър иска 34 млн. лв. повече

Диана Ковачева обяви, че такова увеличение трябва да бъде записано в бюджета за 2013 г., а не сегашните 20 млн. лв. повече

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министърът на правосъдието Диана Ковачева поиска допълнителни 33.750 млн. лв. за своето министерство през 2013 г. Това стана ясно по време на днешното заседание на парламентарната правна комисия, на което беше обсъден бюджетът на министерството на правосъдието, на съдебната власт и на прокуратурата.

Тя обясни, че в първия проект на Бюджет 2013 правителството е заложило увеличение на средствата с 20 млн. лв. От тях 10 млн. лв. обаче щели да отидат за покриване на осигурителните вноски на заетите в системата. "Така реалното повишение на бюджета е 10 млн. лв., а с него не могат да бъдат покрити наследените задължения, които до края на годината се очаква да надвишат 14 млн. лв.", посочи Ковачева.

Министърът каза още, че за охраната на съдебната власт не стигат над 8 млн. лв., а за дирекция „Изпълнение на наказанията" са необходими още над 15 млн. лв. "Задълженията на дирекцията вече са почти 7 млн. лв., а до края на годината ще достигнат 10 млн. лв. Допълнителни 5 млн. лв. са необходими за програма „Регистри за правосъдното министерство". Около 3 млн. лв. - за програма „Равен достъп до правосъдие", както и нови 3 млн. лв. за други инвестиции по различни програми", каза Ковачева.

От Висшия съдебен съвет посочиха, че за нормалното функциониране на системата са нужни 507 млн. лв. и също поискаха повече пари.

Подкрепи Economic.bg