Депутати предлагат да се облагат депозити над 5 хил. лв.

Народните представители от ГЕРБ възразиха на идеята

140 ~ 1 мин. четене

Ново предложение за облагане на лихвата от депозитите направи независимият депутат Дарин Матов - да се начислява данък само на влоговете над 5 хил. лв. На заседание на парламентарната комисия по бюджетна комисия народният представител защити бъдещото си предложение с факта, че най-много влогове са между 5 и 30 хил. лв., а това ще помогне за повече приходи в хазната, съобщи Дартс нюз.

Предложението на Симеон Дянков за данък върху лихвите от влоговете мина първо четене в правната комисия. "За" гласуваха 8 депутата, 7 бяха "против", а Дарин Матов се въздържа. Опозицията скочи срещу предлаганите промени, защото с тях се цели промяна във всички данъчни закони наведнъж.

ГЕРБ категорично се противопостави на предложението за облагане само на депозитите над 5 хил. лв., с мотива, че данъкът е пропорционален, каквото е облагането на всички останали доходи. "Ако се въведе праг, ще трябва да възприемем и прогресивно подоходно облагане на всички останали доходи, а това е цялостна данъчна реформа", коментираха народни представители.

Подкрепи Economic.bg