Представиха доклада за нов блок в „Козлодуй”

Изградената инфраструктура и добре подготвените кадри давали предимство за изграждането на новата ядрена мощност

7484 ~ 1 мин. четене

Проектът за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй” бе представен днес на директора на Европейския ядрен форум (ФОРАТОМ) Жан-Пол Понселет от директора на централата Валентин Николов.

Понселет бе на посещение в атомната централа, придружаван от  координатора за външни отношения на ФОРАТОМ Теллервю Тайпале и изпълнителния секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев. В рамките на своята визита гостите разговаряха с изпълнителния директор на централата Валентин Николов и с члена на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй” Владимир Уручев – депутат в Европейския парламент.

Както правителството, така и екипът на АЕЦ „Козлодуй” работят активно за успешната реализация на проекта за изграждане на нова мощност на площадката на централата, подчерта Валентин Николов.

По думите му изградената инфраструктура и добре подготвените кадри дават предимство за изграждането на нова ядрена мощност в Козлодуй в сравнение с други места в страната.

Николов запозна гостите и с подготовката на атомната централа за предстоящата в края на годината мисия ОСАРТ, както и с проекта за продължаване на експлоатационния срок на пети и шести енергийни блокове.

В рамките на визитата си представителите на ФОРАТОМ разгледаха командната и машинната зали на 1000-мегаватовия шести блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Подкрепи Economic.bg