Представиха доклада за нов блок в „Козлодуй”

Изградената инфраструктура и добре подготвените кадри давали предимство за изграждането на новата ядрена мощност

Проектът за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй” бе представен днес на директора на Европейския ядрен форум (ФОРАТОМ) Жан-Пол Понселет от директора на централата Валентин Николов.

Понселет бе на посещение в атомната централа, придружаван от  координатора за външни отношения на ФОРАТОМ Теллервю Тайпале и изпълнителния секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев. В рамките на своята визита гостите разговаряха с изпълнителния директор на централата Валентин Николов и с члена на Съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй” Владимир Уручев – депутат в Европейския парламент.

Както правителството, така и екипът на АЕЦ „Козлодуй” работят активно за успешната реализация на проекта за изграждане на нова мощност на площадката на централата, подчерта Валентин Николов.

По думите му изградената инфраструктура и добре подготвените кадри дават предимство за изграждането на нова ядрена мощност в Козлодуй в сравнение с други места в страната.

Николов запозна гостите и с подготовката на атомната централа за предстоящата в края на годината мисия ОСАРТ, както и с проекта за продължаване на експлоатационния срок на пети и шести енергийни блокове.

В рамките на визитата си представителите на ФОРАТОМ разгледаха командната и машинната зали на 1000-мегаватовия шести блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Коментари: 0