Гърция е готова с плана за съкращение на €12 млрд. разходи

Според неофициална информация 5 млрд. евро ще бъдат съкратени от пенсии и социални помощи

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Часове преди "тройката" (ЕЦБ, ЕС и МВФ) да започне своите срещи, с които да установи как се справя Гърция с поетите ангажименти, коалиционното правителство като че ли е постигнало съгласие за новите мерки за съкращаване на бюджетните разходи. Според информация на Reuters, която се базира на висши чиновници от финансовото министерство, планът включва орязване на разходи за 11.7 млрд. евро през следващите две години.

"Правителството е финализирало плана и и ще го представи по-късно днес на останалите политически лидери", е казал неназованият източник. Според информацията на Reuters той трябва да бъде одобрен и от "тройката".

Според все още необявеният документ 5 млрд. евро трябва да дойдат от намаляване на пенсиите и социалните помощи. Тази мярка е една от най-тежките за премиера Антонис Самарас, който спечели предизборната кампания именно с обещанието да предоговори условията по заемите за Гърция.

"Това което искаме е ясно - удължаване на програмата за фискална корекция. Ние винаги поставяме този въпрос при преговорите и ще го поставим отново днес", е казал източникът.

Успешното приключване на преговорите с "тройката" е изключително важно за Гърция. Страната има да погаси облигационен заем в размер на 3.2 млрд. евро към Европейската централна банка (ЕЦБ). Правителството няма тези пари, тъй като и в момента хазната е на дефицит.

Коментари: 0