Преизбраха Джорджо Наполитано за президент на Италия

87-годишният бивш комунист е първият държавен глава в историята на страната, избран за втори мандат на поста

144 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Досегашният президент на Италия Джорджо Наполитано беше преизбран за президент на страната. Това стана на шестия кръг от започналите в четвъртък избори президентски избори. Сред отхвърлените кандидатури бяха тези на Романо Проди и Франко Марини.

87-годишният бивш комунист е първият държавен глава в историята на Италия, избран за втори мандат на поста. Наполитано се оказа консенсусна фигура, след като избирателната колегия, съставена от членовете не двете камари на парламента и представители на 20-те италиански области, отхвърли предложените досега кандидати.

Смята се, че избирането на президент е ключово условие за излизане от политическата безизходица, в която попадна Италия след предсрочните парламентарни избори преди близо два месеца, които не излъчиха ясен победител.

Италианският президент има малко реални правомощия, но е гарант на конституцията и олицетворява единството на нацията. Той е със седемгодишен мандат.

Под натиска на традиционните италиански партии, неспособни да изберат негов наследник, той трябваше да приеме поста, въпреки че от доста време повтаря, че е прекалено стар вече. "Не мога да избягам от поемането на отговорност пред нацията", обясни лаконично Наполитано.

Подкрепи Economic.bg