Премахва се държавна помощ от 10% за големи инвестиции

Даниела Бобева обеща рекордните 20 млн. лв. за иновации през 2014г.

Снимка: БГНЕС

244 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева обеща, че през следващата година правителството ще задели рекордните 20 млн. лв. за иновации. На дискусионния форум "Диалог за икономическото развитие на България: Инвестиции, приоритети и перспективи" Бобева обяви, че сумата е залегнала в проектобюджета за следващата година. "Трябва да развиваме иновативни и високотехнологични производства", категорична е Даниела Бобева.

Тя изтъкна, че се работи активно както по подготовката на стратегия за иновациите, така и по стратегии за туризма, за животновъдството и за публично-частното партньорство. Вицепремиерът акцентира върху приоритизирането на образованието и по- конкретно на професионалното образование, което е предпоставка да имаме устойчиво развитие на икономиката.

Даниела Бобева припомни стъпките на правителството за подобряване на икономическата среда и бизнес климата в България. Тя не пропусна да спомене мерките за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Вицепремиерът отбеляза, че по първия пакет от мерки вече има готови законопроекти.

Изготвен е и втори пакет, по който до два месеца също ще бъдат оформени законопроекти. "В третия пакет са включени 100 режима, касаещи най-деликатните за бизнеса въпроси. Четири министерства работят по него заедно с бизнес организации", добави Даниела Бобева. Вицепремиерът по икономическото развитие припомни и промените в Закона за обществените поръчки, които ще създадат повече прозрачност при процедурите, ще улеснят достъпа на малкия и среден бизнес и ще подобрят конкурентоспособността. Бобева изтъкна ролята на държавната Българска банка за развитие (ББР) за подкрепа на предприемачеството и по-специално на стартиращия бизнес.

"Ще променим закона, като махнем онези стимули, които не можем да осигурим и ще предоставим онова, което можем да си позволим", каза Бобева относно промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Тя даде пример с предвидената 10% държавна помощ за големите инвестиции. "Не можем да си го позволим. Никога не сме си го позволявали, дори когато бюджетът е бил в по-прекрасни ситуации", отбеляза Бобева.

Вицепремиерът беше категорична, че правителството ще продължи да работи така, че страната ни да е привлекателна за инвеститорите. Бобева подчерта, че България ще търси привличане на инвестиции от бързо развиващите се пазари, но няма да бъдат забравени и традиционните търговски партньори. Тя изтъкна още, че експортният сектор е сред приоритетите на кабинета и ангажимент на държавата е да работи по споразумения, които ще подпомагат бизнеса в тази насока.

Според Даниела Бобева са необходими радикални промени за подобряване на събирането на приходи.

Подкрепи Economic.bg