Пропускането на закуската води до напълняване

Липсата на храна в стомаха сутрин повишава концентрацията на инсулин в тялото – хормонът, който провокира натрупването на мастни киселини и складирането им

3641 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Пропускането на закуската може да доведе до напълняване. Това сочи ново проучване на Американската асоциация за изследване на сърдечно - съдови заболявания, цитирани от Business Insider. Според проучването хората, които не закусват сутрин преяждат по-късно през деня. От друга страна липсата на храна в стомаха сутрин повишава концентрацията на инсулин в тялото – хормонът, който провокира натрупването на мастни киселини и складирането им.

Липсата на сутрешното хранене увеличава риска от сърдечни болести при мъжете, пише още изданието. А липсата на закуска повишава риска при жените от диабет от тип 2. Научен доклад от 2005 г. в САЩ посочва, че децата в начално училище, които не закусват сутрин, имат по-лоша краткосрочна памет.

Учените отбелязват, че гладният стомах сутрин прави хората по-зли. Закуската с витамини, минерали и други съставки прави деня по-приятен и характерът по-благ. Без нея организмът по-бързо се изморява. Редовното хранене сутрин се отплаща на деца и възрастни с множество ползи за физическо и умствено здраве.

Подкрепи Economic.bg