Протест в подкрепа на студентите

Протестиращите обърнаха гръб на Народното събрание

Снимка: Noresharski

96 ~ 1 мин. четене

Протестно шествие премина по централни улици на София в подкрепа на студентската акция. За четвърта поредна вечер протестиращите срещу правителството се събраха около Софийския университет, за да изразят подкрепата си към окупиралите сградата студенти.

Демонстрацията блокира движението на кръстовището на бул. "Васил Левски" и бул. „Цар Освободител". По пътя към кръстовището младежите държаха голям лозунг, който гласи: "Липса на морал, обществото пред провал".

Със скандирания "Оставка" по-късно шествието се насочи към парламента. Студенти и подкрепящите ги протестиращите застанаха с гръб към сградата на Народното събрание и запазиха символично мълчание. След това протестиращите изпяха националния химн, а някои от тях държаха свещи в ръце. Тук те обявиха, че освен оставка на Пламен Орешарски, част от исканията им включват разпускане на Народното събрание и насрочване на предсрочни избори. По данни на МВР протестиращите пред сградата на Народното събрание към 19.00 часа са били 500 души.

След парламента шествието стигна до Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) и се насочи към Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), предаде Kmeta.bg. По пътя си студентите аплодираха хора, показали се на терасите по блоковете, за да изкрещят "Оставка".

"ВИАС, ела с нас" беше призивът пред сградата на поредния университет, до който протестът стигна тази вечер. Една от залите във ВИАС е окупирана от 30 човека, които са заявили, че ще останат вътре тази нощ. Участниците в протеста отново изпяха българския химн. Към тях се присъединиха и групата протестиращи, които до този момент бяха Министерски съвет.

Подкрепи Economic.bg