Пълна ревизия за 500 фирми

6136 ~ 1 мин. четене

500 фирми, обявени за рискови от данъчните и трудовите инспектори, ще бъдат подложени на пълна ревизия. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов. Списъците са разпространени по териториалните дирекции на НАП и НОИ. В по-голямата група от предприятия са тези, за които е установено, че масово са назначили работниците си на 4-часов работен ден. 

 

Съвместните проверки на данъчни и трудови инспектори от есента на миналата година показаха, че в голяма част от тях се работи 8 и повече часа на ден. В резултат на тези проверки трудовите договори на 25 хиляди работници автоматично бяха преоформени на пълен работен ден. 

 

Другата група рискови предприятия са тези, за които в НАП е постъпила разминаваща се информация между месечните и годишните декларации за осигурените лица и платените вноски. На мушката са и работодатели, които са регистрирали в НАП трудови договори на новонаети, но после за тях не са постъпили осигуровки. 

 

Фирмите от черния списък ще се проверяват приоритетно и регулярно през тази година. С помощта на електронния контрол можем да следим дали изсветлените 25 хиляди работни места няма отново да преминат в сивата икономика, разкриха от НАП.

Подкрепи Economic.bg