150 млн. евро приходи от Южен поток

България ще печели по 150 млн. евро годишно като приходи от транзитни такси от Южен поток. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян добрев пред БНТ.

 

Той уточни, че ускоряването на проекта е единственото условие, в замяна на което е постигната отстъпката за намаляване на цената на природния газ с 11% от април. В края на миналата седмица Добрев бе на преговори в Москва с ръководителя на Газпром Алексей Милер, руския вицепремиер Игор Сечин и икономически министър Сергей Шматко.

 

Преговорите в Москва не бяха лесни, но не бяха и кой знае колко трудни. Притеснявах се доста повече, отколкото се оказа, че е трябвало, заяви министърът. Преговорите са били в положителен тон, коментира Добрев.


На разговора Добрев информира руската страна, че България се отказва от проекта за АЕЦ Белене. През април ще бъде направена сметка за проекта, ние трябва да покрием разходите направени от руската страна. Днес изпращаме писмо от НЕК за посещение на екип от наши експерти от четвъртък до неделя, за да може още в първите дни на април да сме уточнили сметката ни. Не мисля, че ще излязат каквито и да било изненади. Ние имаме две арбитражни дела, по едното ние съдим "Атомстройекспорт", а по другото те съдят НЕК. По тези две дела трябва да се споразумеем", заяви Добрев.

По въпроса за реактора, който беше предназначен за АЕЦ "Белене", икономическият министър коментира, че 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще има. "Има техническа възможност това да е готовият реактор за "Белене", това бе потвърдено от страна на "Росатом". Ще отнеме малко повече време докато стане готов реакторът в сравнение с проекта "Белене", но при един 7-ми реактор на "Козлодуй" може всичко да започне и да свърши по един добър начин с финансиране, с проект", обясни Добрев.


Няма никаква опасност през 2020 г. да имаме недостиг на електроенергия. Ние сме държавата в ЕС, която най-много пилее по най-безобразния начин електроенергията. Ние използваме електроенергия от 5 до 8 пъти повече от нормалното, което е за ЕС. Ако свалим разходите на домакинствата и бизнеса, това ще ни позволи да потребяваме повече, а и бизнесът ще стане по-конкурентоспособен", подчерта Добрев.


Темата за добива на шистов газ у нас не е затворена страница, каза още Делян Добрев. По думите му тази седмица трябва да бъде сформирана парламентарната комисия, която ще разгледа мораториума върху добива и ако се окаже, че методът фракинг е безвреден, забраната може да бъде отменена. 

България не иска да сключва дългосрочни договори с Москва за доставки на природен газ, за да не се окаже дълго зависима от Газпром, каза още министър Добрев и допълни, че се надява да бъде намалена цената на синьото гориво у нас.

 

Коментари: 0