Пускат жп линията Свиленград-турска граница

Договорът за строителство е за близо 70 млн. лв.

Снимка: НКЖИ

260 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Железопътната линия Свиленград-турска граница ще бъде открита официално днес, 9 май. В Деня на Европа лентата на проекта ще бъде прерязана от служебния министър-председател на Марин Райков и служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев.

Линията е първият изцяло завършен железопътен проект, който се финансира със средства по Оперативна програма "Транспорт". Договорът за строителство е за близо 70 млн. лв.

Новоизграденото трасе е изцяло електрифицирано и позволява влаковете да се движат със скорост от 160 км/час. В рамките на проекта бе изграден уникален железопътен мост над река Марица с обща дължина 433 метра и ширина от близо 8 метра.

Проект "Електрификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград-турска граница" е реализиран със съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз, чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013. Бенефициент е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а изпълнител е чешката компания "ОХЛ ЖС" АД.

Откриването на жп линията Свиленград - турска граница ще е на перона при ГКПП "Капитан Андреево". Желаещите да присъстват на церемонията трябва да са в 13 ч. на жп гарата в Свиленград, откъдето ще се пътува с влак до граничния пункт.

Подкрепи Economic.bg