Растат продажбите на родните вина

Русия първенец по консумация на българско вино

152 ~ 1 мин. четене

Ръстът в продажбите на българско вино на вътрешния пазар е 10%, а на външни - 1.5%. Това коментира пред  Bulgaria On Air шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. На първо място по консумация на българско вино през 2012 г. е Русия. Пазарът там формира 45% от общия ни износ на напитката.

Повишение на консумацията на българско вино се забелязва и в Китай. Източните пазари се оформят като нови възможности за родните производители. Добри резултати са постигнати и в Румъния, Полша, Словакия, Германия, каза още шефът на агенцията за лозата и виното.

През 2013 г. се очаква да отворят врати 11 нови изби в страната. Планирано е и да се обработват нови лозови масиви, което по думите на Коев е ясен сигнал, че българите се връщат към консумацията на родно вино.

Красимир Коев обясни още, че все по-често на туристите се предлага курортен туризъм, който включва посещение на изби и дегустация на вино. "Това е отлична възможност за популяризация на българските вина", коментира той.

Подкрепи Economic.bg