Рекорден седмичен ръст за европейските борси

Ралито беше подкрепено от мерките на ЕЦБ

56 ~ 1 мин. четене

Европейските борси отбелязаха рекорден седмичен ръст за последните три месеца. В основата на повишенията беше решението на Европейската централна банка да започне изпълнението на нова програма за изкупуване на облигации, в спре кризата с държавния дълг на част от страните в Еврозоната, съобщи Bloomberg.

Италианските банки Banca Monte Dei Paschi Di Siena и UniCredit поведоха Stoxx Europe 600 към върха. Британската Ashtead Group, която дава строително оборудване под наем, достигна рекорд в цената на акциите си, след като обяви, че печалбата й за годината ще бие прогнозите.

Бенчмаркът Stoxx 600 се увеличи с 2,3% до 272,30 миналата седмица. Индексът е добавил 16% от най-ниското си ниво на 4 юни 2012 г. на фона на спекулациите, че централни банки от цял свят ще предприемат нови мерки за стимулиране на икономическия растеж.

Водещите индекси на всичките 18 западноевропейски пазари отчетоха повишения през изминалата седмица. Във Великобритания FTSE 100 добави 1,5%, френският CAC 40 се изкачи с 3,1%, а в Германия DAX 30 се покачи с 3,5%. Италианският FTSE MIB се изстреля с 6,7%, докато в Испания IBEX 35 скочи с 6,2%.

Подкрепи Economic.bg