Решението за "Набуко" се взима до юни

Според директора на БЕХ Михаил Андонов консорциумът "Шах Дениз-2" трябва да вземе решението за газопровода

104 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Консорциумът "Шах Дениз-2" ще вземе решение за трасето на газопровода за Европа до края на юни, каза в предаването "Неделя 150" изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов в коментар за постигнатото през седмицата съгласие с представители на комитета "Набуко" за старт на проекта чрез изграждане на българо-турската интерконекторна връзка.

На 18 януари ще бъде подписано споразумение между "Набуко-интернешънъл" и потенциалните инвеститори, които са акционерите в "Шах Дениз-2". Идеята на това споразумение е, съвместно с финансиране на разходите за развитие на проекта "Набуко-Запад" до вземането на окончателното решение на "Шах Дениз-2" за избор на трасе за износ на газ към Европа. Това трябва да стане до 30 юни и предоставяне на инвеститорите възможността да придобият до 50 процента участие в "Набуко-интернешънъл", каза Михаил Андонов.

В предаването "Неделя 150" директорът на БЕХ каза още, че ако компаниите в "Шах Дениз-2" предпочетат "Набуко", от 2018 година България ще получава през Турция 2 милиарда кубически метра азерски газ годишно.

Подкрепи Economic.bg