Рокади в Болшой театър след серия скандали

Ръководителят Анатолий Иксанов е уволнен в опит да се възстанови реда в театъра

Руското правителство уволни ръководителя на Болшой театър Анатолий Иксанов след серия от скандали, сред които и нападението от януари, при което художественият директор Сергей Филин беше залят с киселина, предаде Financial Times. Иксанов заемаше поста генерален директор на прочутия театър от 2000 година насам

С уволняването на дългогодишния директор, правителството вероятно се опитва да възстанови реда в театъра, който през последните години беше разтърсен от вътрешни разделения.  Иксанов е заменен от Владимир Урин от Музикалният театър „Станиславски и Немирович-Данченко“.

Болшой театър премина през тежък период в очакване на реконструкцията на основната сграда, която премина и театърът е отново в целия си блясък.

В началото на 2013 г. в Болшой театър избухнаха два скандала. Първо артистичният директор Сергей Филин бе залят с киселина от колегата Юрий Заруцки по поръчка на друг служител Павел Дмитриченко. По-късно бившата балетна прима Анасатсия Волочкова разкри как балерини са били проститутки на олигарси.

Междувременно бе обявено, че Анатолий Иксанов е назначен за съветник на министъра на културата на Русия по театралните въпроси.

Коментари: 0