Русия забрани продажбите на ракетни двигатели за САЩ

Износът е осигурявал валутни постъпления за руския военен комплекс

Снимка: Russia Today

Автор: Стилиян Гребеничарски

Русия повече няма да изнася ракетни двигатели за САЩ, информира Bloomberg. Щатските военни използват вносните двигатели в изстрелването на военни сателити. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви, че руските двигатели могат да се използват единствено за цивилни цели.

Руските двигатели РД-180 са използвани от United Launch Alliance LLC, консорциум между едни от най-големите контрактори на американското правителство - Lockheed Martin и Boeing.  United Launch Alliance е единственият доставчик на ракети Atlas V за Пентагона.

Компанията на Елън Мъск Space Exploration Technologies съди американските военновъздушни сили за това, че е създава своеобразен монопол в изстрелването на военни спътници. Според него договорът с United Launch Alliance ощетява данъкоплатците и осигурява средства за руската военна индустрия.  

От военното министерство на САЩ заявиха, че разполагат със запаси от продукта за две години, период  достатъчен за преминаването към нов тип ракети Delta, съставени от изцяло местни компоненти.

Коментари: 0