С пари от Кохезионния фонд фонд ще се бори бедността

25% от фонда ще бъдат заделени за най-уязвимите групи, като ще се дава приоритет на децата, увери Кристалина Георгиева

С част от средствата от Кохезионния фонд фонд ще се бори бедността. Това заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева, цитирана от Фокус. По думите й към преодоляване на бедността ще бъдат насочени 25% от фонда. "20% ще бъдат специално за това да не се допуска най-застрашените да се окажат без грижа", поясни Георгиева.

По думите й има нормативно задължение да се обръща специално внимание на децата, които са в институции, които са изоставени по една или друга причина. "В сумата, която отива за защитаване на най-незащитените, е записан приоритет - за деца и особено деца, които днес се оказват в институции, които имат най-големия риск да нямат бъдеще", коментира Кристалина Георгиева.

"Кризата в Европа винаги засяга тези, които са с най-малки защитни сили. Винаги сред тях, за съжаление, попадат децата. У нас, в България, това е проблем. Това е проблем и за другите страни. Алгоритъмът на действие е да вярваме в бъдещето. Бъдещето е нашите деца и да работим за тях", каза още еврокомисарят.

Коментари: 0