САЩ съкращава ядрения си арсенал с 1/3

Американският президент Барак Обама ще се опита да убеди Русия да направи същото

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

САЩ ще намали ядрения си арсенал с 1/3, а президентът Барак Обама ще се опита да убеди и Русия да направи същото. Обама обяви това в своя реч в Берлин, предаде Reuters. Той говори в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел и кмета на града Воверайт пред 4600 души.

"Време е и ние сега да напишем историята", каза Обама. Той подчерта, че "управлението трябва да служи на гражданите, а не обратно". Що се отнася до затвора в Гуантанамо, Обама заяви, че ще "продължа с усилията си за закриването му".

Обама каза, че ще се стреми да бъде ратифициран Договорът за всеобща забрана на ядрените изпитания и призова към същото и други държави. Той отбеляза, че ще разглежда възможността за използване на ядрено оръжие единствено в извънредни случаи, за да се защити страната или съюзниците.

Обама добави, че иска да проведе преговори с Русия и тя да съкрати ядрения си потенциал с 1/3. В същото време руският президент Путин заяви, че при развитието на армията си Русия ще продължи да отчита опасността от първи обезоръжаващ удар.

Подкрепи Economic.bg