Само Музеят на социализма се самоиздържа

Всички останали музеи в страната работели на червено от дълги години

148 ~ 1 мин. четене

Единственият музей в България, който се самоиздържа, е Музеят на социалистическото изкуство. Всички останали работят на загуба. Това съобщи в парламента Министърът на културата Вежди Рашидов.

Музеите в страната са непечеливши и работят на червено дълги години, заяви той. Рашидов като даде пример с  НИМ, който получава 1,6 млн. лв. държавна субсидия, а печели годишно 100 хил. лв.

„На всичкото отгоре вътре има и златни съкровища, които няма никъде по света. Мисля, че е неадекватно. Единственият музей в България, който в момента си изкарва парите за ток и заплати, е Музеят на социализма. Истината е, че само този музей се самоиздържа. Другите музеи са само на разход”, коментира министърът.

Рашидов бе категоричен, че е необходима реформа в музейното дело, като според него един генерален директор трябва да менажира няколко музея. „Не може в София четири музея да имат четири генерални директори. Много началници, малко работещи”, заяви министърът.

"На три музея в Париж отгоре седи президент, той е и мениджър, и финансов експерт, и административен експерт, който по всички ресори назначава изпълнителни директори – секция скулптура, секция графика, секция живопис... Всички тези хора като експерти са хората, които трябва да минат специалната подготовка за музейни специалисти. Тези директори си назначават експерти-куратори. Трябва да има конструкция, защото всеки прави каквото си иска, а няма публика в музеите. Да не чакаме бюджета, а да създадем машина на управление”, заяви още културният министър.

Подкрепи Economic.bg