Сделката между Opera и Facebook e oценена на $1 млрд.

В последните дни се появи иформацията, че Facebook проявява интерес към скандинавската компания Opera Software, която разработва популярния браузър Opera

Очаква се подобен ход да позволи на социалната мрежа да утвърди присъствието си в мобилния сектор, както и да подобри функционалността на своя бъдещ смартфон, за който също разбрахме преди броени дни. Замисляли ли сте, обаче каква цена трябва да плати Facebook, за да придобие котрол над браузъра Opera?

В случай, че не сте ще ви улесним, тъй като анализатори успяха да изчислят приблизителната стойност на подобна сделка. Информацията им, която бе цитирана от Reuters разкрива, че купуването на популярния браузър ще достигне нива от около $1 млрд. Огромната популярност на Opera в интернет се очаква да изостри конкуренцията на Faceboок с другите водещи компании в сектора като Google, Apple, Моzilla и дори Yahoo, които също вече представиха свой браузър съобщи digital.bg.

Любопитното е, че според много анализатори интернет гиганта би бил най-разочарован от подобни действия на Facebook. Oт една страна защото това ще изведе конкуренцията между тях на изцяло ново ниво, а от друга защото Google е търсачката по подразбиране за браузъра, което прави Opera важен за компанията стратегически партньор. Именно заради това се очаква, ако Facebook oтправи официална оферта, в наддаването да се включи и Google, което най-малкото ще увеличи цената на скандинавската компания.

Коментари: 0