Сделките по „Белене“ са виновни за по-скъпия ток

Докладът за извършената проверка на ЧЕЗ е предаден на прокуратурата, каза Теменужка Петкова

3578 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Лошите управленски решения и сделките, сключени в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП) по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" имат своя принос за повишението на цената на тока, която сега всички плащаме. Това каза пред БТА директорът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Теменужка Петкова.

"Докладът на АДФИ за извършената проверка на ЧЕЗ е предаден на прокуратурата. До 20 дни ще приключат проверките и в EVN, и в "Енерго-Про". Ако има констатирани нарушения, ще сезираме прокуратурата", категорична е Петкова.

Според нея голяма част от разходите на "ЧЕЗ Разпределение България" са направени без да са провеждани законни обществени поръчки.

"Такова изключение се предвижда в закона, когато услугата се предоставя от свързани дружества. В резултат на това, през 2011 г. 83% от осчетоводените разходи за външни услуги са за сметка на свързаното предприятие "ЧЕЗ България". От общо 65 млн. лв. разходи, 54 млн. лв. са плащани на "ЧЕЗ България". През 2011 г. 92% от осчетоводените разходи за материали отново са за сметка на "ЧЕЗ България", обясни Теменужка Петкова. От думите й става ясно, че от платените общо над 5 млн. лв. за материали, 4.9 млн. лв. са били по сключен договор с "ЧЕЗ България".

Петкова подчертава, че това не е нарушение на ЗОП, тъй като става дума за изключение от него. Сключването на договори обаче, без да е налице реална конкуренция, не дава гаранция дали това е най-добрата цена и най-добрите условия, при които се сключват договорите, тъй като липсва пазарната цена.

Подкрепи Economic.bg