Седмица на масови стачки в Гърция

Федерацията на работещите в сферата на средното образование започва петдневни акции

108 ~ 1 мин. четене

В Гърция от днес започва седмица на масови стачки преди посещение на "тройката" международни кредитори от Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ, които ще оценят хода на структурните реформи в страната, съобщават БТА и ИТАР-ТАСС.

Федерацията на работещите в сферата на средното образование започва петдневни акции в знак на протест срещу искането на "тройката" в т. нар. "трудов резерв" да бъдат прехвърлени учители, които са заплашени от уволнение в рамките на съкращенията в публичния сектор. В стачката, която ще затвори за неопределен срок училищата, ще се включат и преподаватели от редица атински университети.

В протестите ще участват и работещи в застрахователни пенсионни фондове, които са недоволни от прехвърлянето в трудовия резерв на 618 служители.

На 18 и 19 септември профсъюзът на работещите в държавния сектор АДЕДИ организира 48-часова стачка срещу политиката на правителството за съкращаване на работни места в публичната сфера. На 18 септември в знак на солидарност четиричасова стачка организира и основната федерация на работещите в частния сектор ГСЕЕ.

Няколко хиляди работещи, включително много учители, вече бяха включени в т. нар. "трудов резерв" през юли. До края на септември се планира в схемата да попаднат още 12.5 хиляди души, като около 4 хиляди от тях окончателно ще бъдат уволнени. Държавните служители, прехвърлени в трудовия резерв, трябва да приемат ново работно място или ще бъдат уволнени след няколко месеца.

Подкрепи Economic.bg