Швейцария е "новият Китай" на валутните пазари

Централната банка на страната увеличава агресивно валутните си резерви в евро

Налице е "нов Китай" на валутните пазари, тъй като битката на Швейцария да отслаби франка надува валутните резерви на страната, пише Financial Times.

Швейцарската национална банка е бил
a принуденa да купува десетки милиарди евро през май и юни, след като кризата в еврозоната се влошава, което кара валутните дилъри да търсят повече швейцарската валута, като спастелна инвестиция. Централната банка на Швейцария е готова да купи колкото се може повече евро, за да задръжи франка на ниво1.20 срещу еврото и защити износителите на страната.

В резултат на това чуждестранните резерви на Швейцария скочиха повече от 40% тази година до 365 млрд. франка. Това я превърна в шестият най-голем притежател на чуждестранна валута в света след Китай, Япония, Саудитска Арабия, Русия и Тайван.

Делът на евровите резерви, държани от централната банка на Швейцария също „избухна“ през второто тримесечие на годината и нарасна от 51% до 60%о. Всичко това дава основания на анализаторите да определят Швейцария като нов Китай.

"Швейцария е новият зараждащ се Китай", казва Стивън Ингландър, ръководител на валутния одел в Citigroup.

Смята се, че Швейцарската централна банка е отчасти отговорна за последните движения в основните валутни двойки, включително и на австралийския долар и шведската крона, тъй като тя се стреми да разтоварят някои от резервите си в евро.

Но това има последствия за други централни банки, чиито собствени валути нараства , тъй като Швейцария продава своите евро обратно на пазара. Шведската крона удари 12-годишен връх срещу еврото през последните дни, докато австралийският долар е на рекордни нива спрямо единната валута.

Коментари: 0