Швейцария продължава да поддържа нисък курс на франка

Наложеният още през 2011 г. таван от 1.2 франка за евро ще бъде запазен за неограничен период от време, заяви гуверньорът на централната банка Томас Джордан

296 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Швейцарската централна банка (SNB) ще продължи политиката си на неограничено предлагане на франкове, "за да спаси икономиката". Гуверньорът Томас Джордан обяви, че наложеният още през 2011 г. таван от 1.2 франка за евро ще бъде запазен за неограничен период от време.

"Рискът от неблагоприятно развитие на глобалната икономика е намалял спрямо предходното тримесечие", обяви официално централната банка. "Въпреки това структурните проблеми в Европа продължават да съществуват, и това може да предизвика допълнително напрежение на пазарите", добавят от там.

През 2011 г. SNB обяви, че поставя таван на курса франк/евро, като започна да изкупува чужда валута, а да предлага на пазара швейцарски франкове. Банката беше принудена да го направи, тъй като курсът достигна рекордно високото ниво от 1.03 франка за евро. Това от своя страна вреди сериозно на конкурентоспособността на швейцарската икономика, която е експортно ориентирана.

"Швейцарският франк остава изненадващо силен, въпреки стабилизирането на Еврозоната и възстановяването на глобалната икономика", коментира за Bloomberg Бийт Зигенхалер, валутен стратег в швейцарската банка UBS AG. "Статутът му на сигурно убежище се оказа много по устойчив, отколкото много инвеститори предполагаха, че е възможно", добавя той.

От началото на тази година швейцарският франк се обезцени с 2.2% заради икономическото възстановяване в Европа. Въпреки това обаче стойността му е с около 20% над нивото от септември 2008 г., когато Lehman Brothers фалира.

Подкрепи Economic.bg