Скокът от "ръба на Космоса" се отлага

Вятърът за пореден път не позволи на австриеца Феликс Баумгартнер да се запише като първия човек, успял да премине звуковата бариера с тялото си

168 ~ 1 мин. четене

Историческият скок на Феликс Баумгартнер от ръба космоса бе отменен за пореден път. И този път силният вятър не позволи на австрийски пилот да се справи с предизвикателството.

По план в 15.30 ч. българско време   Баумгартнер трябваше да започне операция, като се издигне с балон до 36 километра над повърхността на земята, след което да скочи от края на стратосферата и да се приземи някъде в Розуел, Ню Мексико.

Надеждата на Баумгартнер беше да развие скорост от над 1200 километра в час, с което да се превърне в първия човек в света, успял да премине звуковата бариера с тялото си. Достигайки скоростта на звука - 1227,6 км/ч, 43-годишният Феликс ще е малко по-бърз от пистолетен куршум.

Тренировките на Баумгартнер са продължили 5 години – а най-сериозното предизвикателство е да устои на гравитацията. Според експерти земното притегляне може да го извади от съзнание и спортистът да не успее да активира парашута си.

43-годишният Феликс е тренирал за скока пет години. Най-голямата опасност е гравитацията, която може да го извади извън контрол и да загуби съзнание.

Подкрепи Economic.bg