Спряха процедурата по свръхдефицит срещу България

На днешното заседание на ЕКОФИН беше взето окончателно решение страната ни да не бъде наказвана за прекомерен бюджетен дефицит

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) официално прекрати процедурата по свръхдефицит срещу България. Това стана на днешното заседание и беше направено по препоръка на Европейската комисия (ЕК). Страната ни е извадена от списъка на страните, които са застрашени от санкции, тъй като е свела бюджетния си дефицит до 2.1% през 201 г.

Според информация от Министерството на финансите финансовите министри от Европейския съюз (ЕС) са разгледали и Проект на препоръки на Съвета относно Националните програми за реформи, Програмите за стабилност и Конвергентните програми за 2012 г. В дневния ред на заседанието в Люксембург е била включена за обсъждане и Многогодишната финансова рамка. "България счита, че Кохезионната политика е основният инструмент на ЕС за стимулиране на растежа, заетостта и конкурентоспособността", коментираха от финансовото министерство.


Процедурата по свръхдефицит срещу България беше отворена през юли 2010 г., тъй като към този период дефицитът за 2009 г. се оценяваше на 5.5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Тогава ЕКОФИН предписа той да падне под 3% през 2011 г. В края на 2010 г. статистиката отчете дефицит от 3.1%, а през 2011 г. - 2.1%. От ЕК прогнозират, че бюджетният дефицит на България през 2012 г. ще достигне 1.9%, а през 2013 г. - 1.7%.

Освен България, процедурата по свръхдефицит беше прекратена и спрямо Германия. Данните на европейската статистическа служба Евростат показаха, че в края на миналата година дупката в бюджета на Германия е паднал до 1% от 4.3% през 2010 г.
Коментари: 0