Standard Chartered с $300 млн. глоба за пране на пари

Банката не успя да спази предписанията от предишното наказание през 2012 г.

Standard Chartered с $300 млн. глоба за пране на пари
3605 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Standard Chartered се съгласи да плати 300 млн. щатски долара в споразумение с регулаторите в Ню Йорк, след като се провали в опита си да обуздае подозрителните финансови транзакции и на успя да спази предишна договорка от 2012 г., пише Bloomberg.

Информацията на Комисията по финансови услуги в Ню Йорк показва, че слабият контрол против пране на пари в Лондонската банка е изпуснал редица подозрителни преводи, мнозинството, от които са станали в подразделението е Хонконг и клоновете в ОАЕ.

Новината е удар по опитите на главния изпълнителен директор Питър Сандс да възстанови имиджът на финансовата институция в условията на силен натиск от недоволни акционери. Банката попадна под строгия мониторинг на властите преди две години, когато властите разкриха транзакции, в нарушение на санкциите срещу Иран. Тогава Standard Chartered се съгласи да плати над двойно повече - 667 млн. долара.

„Standard Chartered приема отговорността и съжалява за допуснатите пропуски в системата си за контрол срещу прането на пари. Ние сме инициирали обширни мерки и сме отдадени да прекратим тези практики в най-скоро време“, се казва в официално съобщение на банката.

Освен глобата, институцията се е съгласила да прекрати доларовият клиринг за високорискови клиенти в Хонконг и някои услуги за същата категория в ОАЕ. Тя ще трябва да търси одобрението на регулаторите преди да поеме същите дейности към нови клиенти и сметки в региона.

Коментари: 0