Испания ограничава помощите за чужденци

Те ще трябва да уведомяват властите, ако напускат страната за повече от три месеца

Испания ограничава помощите за чужденци
332 ~ 2 мин. четене

Испанските власти предприеха мерки за повишаване контрола върху отпускането на социални помощи за чужденци, пише в. Сега.

Според последните законодателни изменения, чужденците, които живеят в Испания и получават помощи за безработни, трябва да уведомяват социалното министерство, ако напускат страната за период повече от три месеца. След този срок помощите се прекратяват автоматично, а в случай, че чужденецът не е изпратил до администрацията необходимата, той ще трябва да върне всички помощи, получени дотогава.

Мярката е взета, за да се предотврати злоупотребата с помощите за безработни имигранти. Разпространена практика е чужденците, които напускат Испания, да си намират работа в родината, и в същото време да получават социални помощи за безработни от иберийската страна.

Безработицата в страната спадна до най-ниските си нива за последните две години през юли, показаха данните на националния статистически институт, посочват от изданието. Нивото й от 24,5%  продължава да е едно от най-високите в Европа, а главната причина за намаляването на хората без работа е началото на туристическия сезон, по време на който много испанци си намират сезонна заетост. Повече от 90% от новите работни места са в сектора на услугите.

Испания влиза и излиза от рецесия от 2008 г. насам, след като пазарът на недвижимите имоти се срина, а безработицата, която бе 8% през 2007 г., рязко скочи и достигна 27% през 2013 г. Общо 5,6 млн. испанци са били регистрирани като безработни в началото на тази година, като повече от половината младежи на страната са незаети. Нагласите на населението продължават да са негативни, въпреки че през първото тримесечие икономиката нарасна с 0,5% - 46% смятат, че положението тепърва ще се влошава, показва последното проучване на Евробарометър.

Международният валутен фонд наскоро подобри прогнозите си за икономическото развитие на Испания и обяви, че очаква 1,2% ръст за тази година. Числото е два пъти по-високо от прогнозата на МВФ отпреди шест месеца. Правителството смята, че Испания ще постигне ръст от 1% през 2014 г. и 1.5% през 2015 г.

Коментари: 0