Стара София връща блясъка си

Йорданка Фандъкова започва ремонт на историческите фасади в центъра на столицата

6956 ~ 2 мин. четене

Ремонт на историческите фасади в центъра на столицата започва кметът на София Йорданка Фандъкова. Това обяви самата тя след среща със букурещки колега Сорин Опреску, предаде Стандарт Нюз.

„Ще предложа да се промени Закона за устройство на територията, така че външните стени на културните паметници да станат публична общинска или държавна собственост. Така кметството или държавата ще носят отговорност за тях, ще инвестират в ремонта им и няма да чакат частните стопани на жилищата да правят това”, обяви Фандъкова.

Столичният кмет харесала идеята от домакина, който разказал как се справил с олющените мазилки на културните сгради в центъра на румънската столица. Фандъкова бе категорична, че няма да се пипа частната собственост на жилищата, а стопаните ще останат доволни, че не дават пари за ремонт на фасадата.

Тя даде за пример сградата на бившето китайско посолство срещу парламента, която е частна собственост и в момента е превърната в „Клуб на милионера”.

На Осмата световна среща на българските медии в Букурещ Фандъкова представи и кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

По думите на зам.-министъра на туризма Иво Маринов през последните години за разкопки и изграждане на пътища към новите открития се дават 350 млн. лв., голяма част от които са европейски. Фандъкова пък разказа, че има идея да потърси консорциум с други градове, с които да кандидатстват за европейска столица на културата.

Тя посочи, че все още не е разговаряла с другите кметове, но може да се направи маршрут „Столиците” или да се направиобединение в южната част на страната с Пловдив и Бургас.Фандъкова бе категорична, че не бихме могли да говорим за 2019 г., ако още се обсъждат проблемите с дупките и кучетата.

Подкрепи Economic.bg