Стойнев: Пада качеството на услугите в туризма

Една от основните причини за липса на платежоспособни туристи е липсата на пречиствателни станции

3575 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

”Последният туристически сезон е добър, има ръст. За съжаление пада качеството на услугите”. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на изслушването му в Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание (НС), съобщи Агенция "Фокус". Той допълни, че туризмът е ключов фактор за българската икономика и 12.5% от БВП се генерира именно от него.

”Една от основните причини да не идват по-платежоспособни туристи е, че през годините нямахме конкретна политика какъв туризъм ще развиваме. В момента нямаме и инфраструктура. Една от основните причини за липса на платежоспособни туристи например е, че тук те заболяват често. Причината е в липсата на пречиствателни станции”, заяви министърът на икономиката и енергетиката.

Стойнев подчерта, че за да се подобри инфраструктурата по Черноморието, са необходими финансови средства. Той припомни, че голф-туризмът в страната ни се развива изключително добре, но има проблем с чартърните полети, които по думите на министъра са различни на всички летища.

”Например на летище Варна таксите са изключително високи в сравнение с таксите на летищата в Пловдив и Бургас”, отбеляза Стойнев. Той подчерта, че ако искаме да изграждаме туризъм, който да привлича платежоспособни туристи, трябва да се изгради съответната инфраструктура.

Министърът на икономиката и енергетиката посочи, че трябва да се положат доста усилия за развитие на зимния и на летния туризъм. Той обърна внимание и на липсата на кадри и обясни, че предстои подписване на договор с Швейцария в сферата на туризма, за да може от професионалните училища да има практика на кадрите на туризма.

Драгомир Стойнев отбеляза, че трябва да се продължи развитието на културния туризъм. Предвижда се да се въведе ”зелена звезда” в тези туристически обекти, в които се предлагат изцяло български биопродукти.

Подкрепи Economic.bg