Столичната община поддържа градинките с 3 млн. лв.

От община ще отдават паркове на концесия

6416 ~ 1 мин. четене

Градинките между блоковете струват около 3 млн. лв. годишно на Столична община, съобщи Ралица Маджарова, директор на Дирекция "Зелени системи", пред телевизия България он ер. Толкова струва поддръжката на площите.

Един от приоритетите на Столична община за сигурността и поддръжката на междублоковите пространства и парковете е видеонаблюдението. „Очакваме това да даде добър ефект и хората да се чувстват по-сигурни”, обясни Маджарова.

Ралица Маджарова съобщи още, че Столична община ще отдава паркове на концесия. Парите ще са за поддържане на площите, а използването на съоръженията в тях най-вероятно ще е платено. Концесията ще е изцяло съобразена с Подробния устройствен план на територията.

Относно поддръжката на алеи, детски площадки и паркове Маджарова обясни, че ще се предприемат спешни мерки, ако има опасни дръвчета. „Зелената система на София е добре развита, дървесната система също, няма как да се приложи масово премахване на дървета”, допълни тя, като коментира, че всички манипулации на дървесната растителност подлежат на режимни разпоредби.

„Някои граждани поради незнание, а и в някои случаи умишлено предприемат премахване на дръвчета. Глобите за граждани, които не са поискали разрешения, са до от 1000 до 5000 лв”, допълни експертът.

Подкрепи Economic.bg