Строители на „Тракия“ излязоха на протест

Представители на 70 фирми символично изкопаха гроб между платната на бъдещия път, за да покажат тежкото си състояние

144 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Служители на фирми, участващи в строителството на новия участък от магистрала "Тракия" от Ямбол до Карнобат протестираха заради забавени от близо година плащания.

Край пътен възел Зимница днес излязоха представители на 70 от подъизпълнителите. Протестиращите демонстративно заровиха листи с имената на фирмите си, за да покажат, че са обречени на фалит.

Междувременно главният изпълнител на проекта обяви, че всички разплащания вървят според договореностите. В писмо до медиите от фирмата обявиха, че през последните 2 години и половина сдружението е работило коректно с над 300 различни фирми и регулярно се е разплащало с тях. От там обясниха, че протестиращите фирми са незначителен брой от всички, ангажирани с изпълнението на ЛОТ 4 на автомагистрала „Тракия” и че търговските взаимоотношения с тях вече ще бъдат решавани в съда.

От Агенция „Пътна инфраструктура" също обявиха, че се разплащат своевременно с изпълнителите. Всички суми по договор вече били преведени на строителя на Лот 4, т.е. на Сдружение „Тракия ІV". На 30 януари са били преведени 10.38 милиона лева. Днес не е  постъпило искане за ново плащане, обявиха от АПИ.

Общо платените досега средства за изграждането на лот 4 от автомагистрала „Тракия“ са 165 472 059,61 лв. с ДДС. Стойността на договора за строително-монтажните работи е 209 646 720 лв. с ДДС.

Председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров в изискал обяснение от сдружението по повод днешните протести. От получения отговор ставало ясно, че изпълнителят и 15 от неговите поддоставчици са постигнали споразумение за разплащане на задълженията в срок до 15 февруари.

Миналата година строители предупредиха, че ще излязат на протест и ще затворят магистрала "Тракия". Тогава те се оплакаха,че не са получавали парите си от половин година.

Подкрепи Economic.bg