Съд в Ню Йорк отхвърли имунитета на Строс-Кан

Американското правосъдие все пак ще разгледа гражданския иск срещу бившия директор на МВФ

Върховният съд на Бронкс отхвърли жалбата на бившия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан да бъде уважен дипломатическия му имунитет по гражданския иск срещу него за опит за изнасилване на камериерка през май 2011 г.

Съдебното решение е било оповестено днес от американския съд, след като по-рано днес ежедневникът „Ню Йорк Пост” разпространи непотвърдена информация, че гражданското дело срещу Строс-Кан ще се състои, съобщи бТВ.

По този начин съдът в Ню Йорк потвърждава намерението си да уважи гражданския иск на Нафисату Диало, камериерката от хотела в Манхатан, където по нейните думи през май 2011 г. бившият директор на МВФ се е опитал да я изнасили.

Бившият директор на МВФ беше арестуван на летището в Ню Йорк, където според американското правосъдие той се опитвал да избяга от престъплението си.

Доминик Строс-Кан винаги е настоявал, че каквито и контакти да е имал с Диало те са били с взаимно съгласие.

Наказателното дело срещу Доминик Строс-Кан беше прекратено през есента на 2011 г. поради липса на улики, доказващи вината на Строс-Кан, както и след разкриването на телефонен разговор между Диало и неин приятел затворник, по време на който тя разкрива намерението си да се опита да изнудва Строс-Кан.

Коментари: 0