Съкращават последните металурзи в ОЦК-Кърджали

До няколко дни ще бъдат освободени 75 човека и в завода ще остане само административният персонал и пазачите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

До няколко дни ще бъдат съкратени 75 работника от Оловно-цинковият комбинат в Кърджали (ОЦК-Кърджали), предаде bTV. Това ще е последната чистка, след което на работа ще останат по-малко от 10 души администрация.

От 550 работника, днес в ОЦК Кърджали работят 84. "В момента ОЦК представлява една площадка, която е един вид скрап. Хората вече ги няма, т.е. ще останат само 10 души и пазачите, които ще пазят комбината," каза Бельо Стайков, председател на КНСБ в комбината.

Въпреки че от септември заводът има нов собственик, никой не говори за пускане на ново производство, а работниците, които имаха да вземат по 10 и повече заплати все още чакат да си ги получат по съдебен ред и живеят на социални помощи.

Според работниците няма надежда заводът скоро да заработи.

"Една година не е чистено, не е поддържана тази система. Тя е малко остаряла, не малко ами бая остаряла, в смисъл - за да се вдигне на крака, за да се види какво трябва да се купи, трябва време да мине. А идва и зима, когато ремонти не се правят," коментира Николай Николов.

Едно от обясненията за положението на ОЦК е, че все още активите на предприятието се разпродават и докато в комбината не бъде взето и последното болтче от бившия собственик, новият няма да рискува да инвестира в старт на производството.

Лошият сценарии е, ако най-голямата банка-кредитор, която владее половината комбинат и фирмата купила основното производство да не постигнат споразумение. Тогава заводът е загубен.

Коментари: 0