Суша и наводнения ни очакват през следващите години

По данни на МОСВ в най-големите язовири има пет пъти по-малко вода в сравнение с 2012 г.

3683 ~ 1 мин. четене

„България е обречена от тук нататък да живее между две екстремални състояния – наводнения и суша“. Това каза директорът на „Управление на водите“ в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) Асен Личев пред БНТ. По думите му това екстремно състояние се дължи на климатичните промени, които стават все по-осезаеми.

Личев обясни, че в момента в най-големите ни язовири има пет пъти по-малко водни запаси в сравнение с 2012-та година. Експертите от екоминистерството се надяват, че ще има поне още един сериозен стеговалеж и повече пролетни дъждове, за да няма водна криза през лятото.

От Екоминистерството заявяват, че управлението на водите е от стратегическа важност за населението и икономиката, затова в новия програмен период до 2020-та г. oперативна програма “Околна среда” ще финансира изграждането на Национален център за управление на водите в реално време.

С центъра ще заработи и системата за ранно предупреждение на населението. Преди това обаче, ще трябва да се изгради мрежа от хидрометеорологични станции, станции за измерване на подземните води, на дъжда, на снега, отока на реките, състояние на язовирите. Според Личев, ако в момента имахме такава структура, с точност можеше да се даде модел за експлоатация на водите. А докато това се случи апелът е да се научим да пестим водата.

Подкрепи Economic.bg