Съветът по сигурност завърши без никакви решения

Първото заседание ще бъде запомнено със скандала, който предизвика Волен Сидеров

Снимка: БГНЕС

84 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Първото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) към президента завърши с много скандали и малко взети решения. Заради неприемливото държание на лидера на "Атака" Волен Сидеров, държавният глава Росен Плевнелиев отложи заседанието, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна.

Още с влизането си в залата Волен Сидеров се опита да провокира Борисов и Плевнелиев с лични нападки, а срещу президента отправи въпроси свързани с наскоро обявените и непотвърдени от никой компромати за офшорни сметки. Също така лидерът на "Атака" попита президента защо представител на добивната компания "Дънди Прешъс" се е возила с него в самолета. Той нарече компанията, която добива злато в България, "колониална".

В залата освен Бойко Борисов, Волен Сидеров и президента Плевнелиев присъстваха лидерите на ДПС Лютви Местан и на БСП Сергей Станишев. Те обаче не реагираха по никакъв начин на странното държание на Сидеров. Сергей Станишев не пропусна случая да нападне Борисов като заяви, че това поведение е нормално за него. Лютви Местан настоя в 15-те минути пауза да се свържат с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и той да се върне на КСНС. "И без това в парламента заседаваме без ГЕРБ", каза Местан.

В коридорите на президентството Борисов заяви, че не може да гледа как всички се гърчат и слушат как Волен Сидеров разваля националния съвет. "Стигам до извода, че БСП, ДПС и "Атака" искат умишлено да паднат от власт", каза той, обяснявайки извода си с назначенията през последните десет дни.

"Десет дни Станишев, Орешарски, Местан не казват кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, а всички знаят, че такова решение се взима от Ахмед Доган", заяви Борисов.

По отношение на решенията, които се взеха на първото заседание на КСНС - такива реално нямаше. Президентът Плевнелиев обясни, че единствено се е приело реформите в сектор сигурност, както и подходът при назначенията там да бъдат отложени до свикването на нов Съвет. Второто заседание трябва да се проведе скоро и да бъде в разширен състав. "Дотогава да не се приемат законови промени на парче", предупреди Плевнелиев.

Президентът обясни, че БСП, Атака и ДПС застават изцяло зад мерките на премиера Пламен Орешарски, докато ГЕРБ искат предсрочни избори и ги смятат за единственият начин да се стабилизира държавата.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е нарекъл протестиращите "нерегламентирана група, които не спазват правилата и вдигат расистки лозунги". Според Сидеров хората се използват от някои политически партии като инструмент за натиск.

Коментари: 0