Лионел Меси официално обвинен в данъчни измами

Съдебното дело срещу него и баща му ще започне на 17 септември

104 ~ 1 мин. четене

Данъчната служба на Испания повдигна официални обвинения срещу аржентинския футболист на Барселона Лионел Меси и баща му за укриване на данъци, съобщава Financial Times. Съдебното дело срещу двамата ще започне на 17 септември.

25-годишният четирикратен носител на наградата "Златна топка" и неговия баща Игнасио Хорасио са обвинени в укриване на данъци от испанската държава в размер на 4 млн. евро. Всички документи по случая са представени на градския съд в квартал Гава, където е финансовият адрес на аржентинския футболист.

Според обвинението двамата са разработили система да прехвърлят средства, които представяли като дивиденти от права, през офшорни компании в Белизе и Уругвай. Разследването срещу аржентинския национал е водено от икономическата полиция на Испания.

Прокуратурата твърди, че футболистът и баща му са извършили на три пъти измама срещу данъчните, укривайки доходи последователно за 2007, 2008 и 2009 г., за суми съответно 1,06 млн., 1,58 млн. и 1,53 млн. евро.

Според испанското законодателство, ако Меси бъде признат за виновен по повдигнатите обвинения, го грозят шест години ефективна присъда.

Подкрепи Economic.bg