TeliaSonera ще съкрати 2000 човека

Шведският телеком изпитва затруднения от инвестициите си в Централна Азия

100 ~ 2 мин. четене

Шведският телекомуникационен оператор TeliaSonera планира да съкрати 2000 работни места, след като заради проблеми от инвестициите си в Централна Азия доходността през третото тримесечие се понижи.

Компанията, в която дял има и шведското правителство има за цел да се намалят разходите от  в следващите две години, чрез свиването с около 7% на работната си сила.

TeliaSonera е в отбранителна позиция за изминалия месец след твърдения за корупция в Узбекистан, последвали откровения по-рано през годината, че позволява на централноазиатските правителства да следят данните на клиентите чрез своите мрежи.

Бордът на директорите на най-големият телеком в Швеция потвърди своя ангажимент към стратегията на компанията, отмяна спекулации, че може да се оттегли от страни, които нямат демокрация.

"Областите на телекомуникациите и правата на човека наистина са в конфликти на интереси и решенията там са трудни. Въпреки това, съветът на директорите е убеден, че положителните аспекти на мобилните комуникации далеч надвишават отрицателните аспекти. На хората от тези страни няма да помогне факта, ако TeliaSonera е се оттегли ", заяви Андерс нарвингер, председател на борда.

Telia има значителни операции в скандинавския регион, но тъй като растежът там е в застой през последните години предприе сериозно експанзия в страни с по-добри перспективи за печалба като Молдова, Беларус,  Непал и Казахстан. Сега обаче шефовете на компанията обявиха, че ще затегнат процеса на управление на риска за големи инвестиции.

Ларс Ниберг, главен изпълнителен директор на Telia, обоснова съкращения на работни места, като подчерта, че разходите нарастват повече отколкото приходите. През третото тримесечие, продажбите са паднали с 3% до 45.8 млрд. шведски крони докато разходите се увеличава с 0,4% до 7.2 млрд. шведски крони. Оперативната печалба пък падна с 4% до 7.7 млрд. шведски крони.

Подкрепи Economic.bg