Тома Белев ще управлява парк "Пирин"

Обединение "Пирин 2014" ще получи 1.65 млн. лв., за да управлява националния парк до 2023 г.

392 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Обединение "Пирин 2014" спечели конкурса за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014 г. - 2023 г. Консорциумът, в който влизат "Зелени Балкани" на Тома Белев и българо-швейцарската фондация "Биоразнообразие" на Петко Цветков, ще усвои 1.65 млн. лв. по проекта.

Обединение "Пирин 2014" остана единствен участник на финалния етап, след като още на етап документи отпаднаха три други кандидата. Освен двете екологични организации, в обединението влизат още фирмите "Силва 2003" ООД, "Екологичен Център" ЕООД, "Стерна консулт" и "Пи Ди Ем Сървисис" ООД.

Победителят в конкурса за изработване на план за управление на Национален парк "Пирин" беше утвърден от директора на парка инж. Валери Мачев, с решение N:24 от 19 април 2013 г.

Национално гражданско движение "Природата за хората и регионите" обяви, че всъщност реален конкурс не е имало, защото комисията за оценка е отстранила останалите кандидати още на фаза представени документи.

Пред БНТ председателят на "Зелени Балкани" се изненада, когато чу, че обединението, в което влиза неговото сдружение, е единственото останало в конкурса за изготвяне на план за управление на парк "Пирин".

Сигнаи, че конкурсът е предрешен има от доста време. Миналата седмица екипът на "Economic.bg" направи собствено проучване по обвиненията срещу Тома Белев, че участва в схема за печелене на обществени поръчки. Тогава той отрече обвиненията, като ги нарече клевети и отказа да коментира каквото и да било, тъй като "решението не беше излязло".

"Да коментирам клеветите на лице, което не е еколог и обслужва нечии определени корпоративни интереси, не намирам смисъл", каза пред Economic.bg Тома Белев.

От центъра за наблюдение на обществените поръчки твърдят, че има нарушения при включването на външни експерти в състава на комисията и са поискали проверка. От Националната гражданска коалиция "Природата за хората и регионите" са сезирали екоминистерството, главния прокурор и ОЛАФ.

Подкрепи Economic.bg