Турция няма да повишава таксите за превозвачите ни

Размерът им остава се запазва на ниво 43 евро

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Турция няма да повишава транзитните такси за преминаване на български превозвачи през нейна територия. Това обяви на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Изявлението е след няколкодневните спекулации, че от 1 септември Анкара ще повиши таксите на превозвачите ни.

От думите на Папазов стана ясно, че вчера е бил получен официален отговор от турската страна, от който става ясно, че не се променя стойността на транзитната такса от 43 евро за българските превози. Писмото е изпратено Али Ръза Ючулу, генерален директор на генерална дирекция "Автомобилен транспорт" в министерството на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция.

Данаил Папазов припомни, че още на 12 август е получено официално обявеното решение в Турция, с което се въвеждат нови такси за преминаващите през страната транзитни превози. "Веднага помолихме автомобилната администрация в Турция да ни разяснят комюнике 68. Те ни го изпратиха, беше направен легализиран превод. От там ясно се видя, че това комюнике не важи за страните, които имат двустранни спогодби. България има такава спогодба с Турция от 1977 г.", обясни транспортният министър.

Подкрепи Economic.bg