Турция се разделя със Standard&Poor's

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че темата за рейтинговите агенции ще бъде обсъдена на срещата на Г-20

Турция обмисля възможността да отмени едностранно  споразумението си с рейтинговата агенция Standard and Poor's, която по-рано този месец понижи  перспективата за дългосрочния кредитен рейтинг на Турция от  "положителна" към "стабилна", като изрази безпокойства за  държавния дълг, съобщава БТА, цитирани от economynews.bg.

Турция реагира остро на съобщението, обвинявайки агенцията в идеологически подход. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че темата за рейтинговите агенции ще бъде  обсъдена на срещата на Г-20, пише в. "Акшам".

"Опитват се да увеличат кредитния рейтинг на страна,  която върви към банкрут, а в същото време променят  (перспективата за) нашия към стабилна. Друга рейтингова агенция  понижи рейтинга на Гърция от ВВ на СС. Това  показва, че направеното оценяване е неправилно," заяви Ердоган. 

"Всяка година със Стандард енд Пуърс подписваме споразумения.  Ако се налага, ще преразгледаме това и едностранно ще отменим  споразумението", предупреди още турският премиер. В. "Миллиет" съобщава за недоразумение по време на реч  на турския министър-председател в парламента на Пакистан. При  изказването на Ердоган депутатите често удряли по масите с ръце  - действие, с което в Турция се изразява неодобрение.

Това  предизвикало смущение сред турците, които обаче впоследствие разбрали, че това е начин за аплодиране в Пакистан. В  изказването си пред депутатите Ердоган акцентира върху  значението на опозицията, братските чувства между Турция и Пакистан и зачитането на волята на народа.

 

Коментари: 0