Турция започва да копае втория Босфор

50-километровият канал ще свързва Черно с Мраморно море

5244 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

През юни 2013 г. Турция започва изграждането на огромният канал, който ще свързва Черно с Мраморно море. За началото на проекта, който при обявяването му през 2011 г. беше наречен "лудият проект", обяви транспортния министър Бинали Йълдъръм. По план строежът на 50-километровия канал трябва да завърши през 2023 г.

"С изграждането на канала европейската част на Турция ще се превърне в един голям остров", изтъкна Йълдъръм.

Целта на хидро съоръжението, чието работно име е "Канал Истанбул", е да отнеме част от корабния трафик, който в момента се извършва изцяло през Босфора. Когато първоначално министър-председателят на Турция Реджеп Ердоган разкри намеренията на правителството, той обясни, че каналът е наистина необходим, тъй като с неговото изграждане ще се намали възможността от инциденти с кораби в Босфора, който пък се намира в сърцето на Истанбул.

"С изграждането на "Канал Истамбул" ще сложим край на чуждестранния трафик през Босфора. Ще върнем Босфора на Истанбул и на Турция", каза Ердоган при представянето на идеята през 2011 г.

Проектът на канала предвижда по него да могат да се движат петролни танкери. Дълбочината му се предвижда да бъде 25 метра, а ширината - 150 метра.

Подкрепи Economic.bg