Туристите по Южното Черноморие ще се увеличат със 7%

Сериозно повишение се очаква от руския и украинския пазар

188 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Идващият летен сезон за 2013 г. се очаква да доведе до ръст между 5 и 7% туристите по Южното Черноморие. Прогнозите за повече посетители се доказват от двете големи туристически борси в Берлин и Москва, предаде kmeta.bg, позовавайки се на изказване на Иван Иванов, председател на Регионалната туристическа камара-Бургас.

Очаква се между 10 и 12% увеличение на ранните записвания от английския пазар, посочи Иванов и поясни, че това са преди всичко младежките групи. В разгара на летния сезон обаче този ръст ще се стопи и ще се движи средно между 3 и 5%.

Далеч по-оптимистични са очакванията са притока на руски туристи - средно между 23-24% ръст според сегашните прогнози. "Голям ще бъде ръстът на украинския пазар, ако цената на българската виза не се покачи с 22-25 евро", предупреди Иванов.

Високи са очакванията и за туристите от Беларус. Картината със Словакия обаче била доста притеснителна. "Известна част от чартърите са анулирани и те ще кацат на летище Бургас през третата десетдневка на месец юни. Видимо съществуват доста големи икономически проблеми в самата икономика на Чешката република", обясни председателят на бургаската туристическа камара.

Той определи за притеснителна и ситуацията с Унгария, скандинавските страни Финландия, Швеция и Холандия, а също и Германия. Очакванията са спадът на скандинавския пазар да расте. В момента понижението, спрямо записванията през 2012 г., е между 12 и 14%. Експертите обаче са на мнение, че спадът ще надхвърля 20%.

България трябва да се съобразява с икономическото състояние на различните страни и да решава според тях визовата си политика. "Руската икономика се движи с 3-4 % ръст на БВП. Това е държава, която в момента има 17.06 млн. кв. км площ. За тази велика държава, с огромни размери, визовите центрове са най-подходящото решение. Но в Беларус, където средната работна заплата е 110-120 евро, както е и в Украйна, според мен трябва да се ръководим от икономическата ситуация на тези страни. Аз съм категорично против завишаването на визите", допълни Иванов.

Подкрепи Economic.bg