Турски министър заплаши българските превозвачи

Министърът на митниците и търговията обяви, че рестрикциите, които действат спрямо българските превозвачи в момента, няма да бъдат премахнати

296 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Турският министър на митниците и търговията Хаяти Язаджъ заплаши българските превозвачи, че рестрикциите, които действат спрямо тях в момента, няма да бъдат премахнати. Той предупреди българските власти да не допускат отново затваряне на границата, защото това е "нарушение на търговските взаимоотношения между двете страни".

Министърът бе на посещение на граничния пункт на турско-българската граница Капъкуле, който бе блокиран за 37 часа от българските превозвачи, заедно с представители на валийството в Одрин. На пресконференция, която даде във връзка с продължилата 37 часа и приключила в петък блокада, турският министър подчерта, че никой няма право да отнема правото на другия за свободно движение и търговия.

"Нашите очаквания от българската страна са занапред да не разрешава протести, които са в нарушение на обществения ред, на търговските взаимоотношения между двете страни. Когато се предприемат подобни протести, задача на държавата е да намери механизми за тяхното прекратяване. Освен това България е член на ЕС и очакваме ЕС също да изрази необходимото отношение към този проблем", е съобщил министърът.

Хаяти Язъджъ каза също, че критериите за превозите се налагат от Министерството на транспорта, морското дело и съобщенията.

"От 1 януари 2012 г. Турция се присъедини към проекта за транзитните превози, който е съвместен с ЕС. Благодарение на него Турция е длъжна да спазва европейските критерии за превозите и прилага тази система, която включва облекчения за превозите, гаранции, интеграция между митническите служби. Естествено, че контролът, проследяването и преминаването на превозите през митниците са изключително важни фактори. В тази връзка между Европа и Турция има редица споразумения за превозите, които са в рамките на Световната търговска организация. Турция е страна в тези споразумения", обясни министърът.

Той обясни, че поради разширяването на връзките с ЕС в превозваческия сектор, когато се извършват превози между две страни, е достатъчен един документ, но ако превозите обхващат и трета страна, задължително е да има документ и за нея.

На 22 май служебният министър на транспорта Кристиан Кръстев ще разговаря с турския си колега Бинали Йълдъръм. Те ще се срещнат в Лайпзиг.

Подкрепи Economic.bg