Учени откриха случайно най-тънкия кристал в света

Изследователите попаднали случайно на кристала, докато се опитвали да произведат графен

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Учени от университета в Корнел, Ню Йорк и германския университет Улм, откриха случайно най-тънкия кристал в света, който се състои само от два атома, предаде Science Daily. Откритието ще кандидатства за книгата на рекордите на Гинес. Изследователите попаднали случайно на кристала, докато се опитвали да произведат графен, смятан за един от материалите на бъдещето.

Първоначално учените смятали, че са открили остатъци от графен, но след като изследвали в лабораторията на професора по приложна физика и инженерство Дейвид Мюлер, те стигнали до заключението, че графена се състои от елементите на обикновеното стъкло –силиций и кислород. Според професор Мюлер, откритието дава отговор на 80-годишен въпрос за структурата на стъклото. По думите на учения, кристалът е толкова тънък и фин, че всеки атом от силиций и кислород може да се види ясно чрез електронен микроскоп.

”Това е първият път, когато някой е бил в състояние да види разположението на атомите в кристала”, заяви Мюлер. Той изненадващо много прилича на диаграма, нарисувана през 1932 г. от физика Уилям Захариасен, известен с работата си в рентгеновата кристалография и структурата на стъклото. Оказва се, че сегашната диаграма и представената от физика теория за разположението на кристалните атоми, са доста сходни.

В бъдеще двумерният кристал би могъл да се използва в транзисторите и нанотехнологиите. Той би могъл да подобри и производителността на процесорите на компютрите и интелигентните телефони.

Подкрепи Economic.bg