Учени правят нови открития за вътрешността на Слънцето

Доскоро се считаше, че близо до повърхността на Слънцето има поток, който се движи към полюсите и после обратно към Екватора

1232 ~ 2 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

С помощта на Хелиосеизмичния и магнитен апарат на Обсерваторията за слънчева динамика, учени от университета Станфорд, Калифорния, са направили нови открития за слънчевото динамо - процесът, генериращ магнитно поле. Доскоро се считаше, че близо до повърхността на Слънцето има поток, който се движи към полюсите и после обратно към Екватора. Новите открития обаче разкриват, че под повърхността на слънцето има два циркулиращи слоя, които се намират един върху друг, предаде Science Daily.

Хелиосеизмичния и магнитен апарат позволява на учените да наблюдават какво се случва на слънчевата повърхност. По различното при него, в сравнение с по-стари устройства, е високата му резолюция, осигуряваща 16 пъти повече детайли на картината. Учените са използвали данни от измервания на 4 различни разстояния от повърхността на Слънцето, за да разберат повече за слънчевото динамо.

Данните от по-мощния апарат обаче са били в противоречие с досегашната теория за това какво се случва под повърхността на звездата. Според досегашните разбирания слънчевата маса се движи от изток на запад, тъй като движението около полюсите е по бавно от това на Екватора. Учените са наблюдавали движение на маси към Екватора на дълбочина от 20 хил. километра на вътре от повърхността на слънцето, но не и в обратната посока.

Новите изследвания показват, че наистина има такова движение на маси към екваторите в по-близък до повърхността на Земята слой. Най-интересното обаче е, че учените са открили и поток на движение по посока на полюсите. Това се случва като материала се просмуква обратно към Екватора през средата на слоя на движението. В слой, намиращ се на по-голяма дълбочина се наблюдава движение на маса към полюсите.

Разбирането на това как работи двупластовата система от циркулиращи слоеве ще помогне на учените да си отговорят на въпроси по отношение на магнитните процеси, протичащи на повърхността на слънцето. Освен това, новите открития се очакват да хвърлят светлина върху 11-годишния цикъл на Слънцето, при който звездата обръща магнитните си полюси.

Подкрепи Economic.bg