Учителските заплати в България са вторите най-ниски в ЕС

16 държави е Евросъюза са намалили или замразили възнагражденията на преподавателите заради кризата

128 ~ 1 мин. четене

Учителските заплати в България са вторите най-ниски в Европейския съюз, показва доклад, публикуван от Европейската комисия по повод днешния Международен ден на учителя.

Проучването посочва, че по-ниско платени от българските преподаватели са само колегите им в Румъния. В Гърция преподавателите получават два пъти повече, а в Испания – четири пъти.

На върха на класацията е Люксембург.  

От ЕК отчитат, че в отговор на икономическата криза 16 европейски държави са намалили или замразили учителските заплати. По данни от доклада най-засегнати от бюджетните ограничения и мерките за икономии са учителите в Ирландия, Гърция, Испания, Португалия и Словения.

Посочва, че учителските заплати в България, Кипър, Естония, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Великобритания, Хърватия и Лихтенщайн са намалели слабо или са останали непроменени.

От доклада Заплати и възнаграждения на учителите и директорите на училища в Европа, 2011/2012 г. също така става ясно, че в четири държави – Чехия, Полша, Словакия и Исландия, учителските заплати растат от средата на 2010 г. насам, а заплащането в Румъния почти се е изравнило със заплатите от времето преди кризата, съобщава Рапид.

В Европа максималното възнаграждение на най-опитните учители обикновено се равнява на две минимални заплати за новопостъпващи. Учителските организации обаче се опасяват, че е възможно младите хора да обърнат гръб на професията поради факта, че за да се достигне този максимален размер, са необходими средно 15 - 25 години.

Подкрепи Economic.bg